Coachingul în cifre și dincolo de ele

Se spune că „orele de zbor” fac diferența în orice profesie. Însă nicio profesie nu se poate reduce la ore de zbor. Pentru că, dincolo de numere, valoarea unui expert e dată de calitatea și de dificultatea acelor ore de zbor, de ce lecții a extras el din fiecare oră, precum și de efortul pe care îl depune pentru a aduce tot mai multă valoare clienților săi. Exact așa se întâmplă și în cazul coaching-ului, una dintre profesiile cu cea mai rapidă creștere în lume.

De la „dezvoltare personală” la coaching

În ciuda numelui trendy și accesibil, călătoria unei persoane care își propune să devină „Coach” nu este nici scurtă și nici una simplă, de aceea nu trebuie confundată cu pasiunea pentru dezvoltarea personală. E adevărat că interesul pentru propria dezvoltare e adesea primul pas, dar el nu e suficient.

Un coach profesionist ajută în mod concret oameni și echipe să își maximizeze propriul potențial, personal și profesional. Iar acest lucru necesită un set substanțial de abilități: coach-ul trebuie să fie capabil să creeze un spațiu de încredere, în care clienții să se deschidă; să ghideze conectarea clientului cu resursele sale interioare dar și exterioare, să fie un bun observator al procesului de gândire al clientului și să îl reflecteze într-un mod care să îi servească scopului, și evident să faciliteze prin întrebări puternice conturarea de soluții. Tocmai de aceea, coaching-ul presupune un efort de învățare considerabil și este recunoscut ca o profesie în toată regula, fiind reglementată de COR prin cod COR 242412.

3 nivele de certificare in coaching

În coaching, federația care certifică competențele necesare practicării profesiei este ICF (Federația Internațională de Coaching).

Astfel, în funcție de nivelul de practică și pregătire, un coach va fi acreditat de pe trei nivele: ACC- Associate Certified Coach (minim 100 de ore de practică de coaching, 60 de ore de training și 10 ore de mentorat), PCC-Professional Certified Coach (minim 500 de ore de practică de coaching, 125 de ore de training și 10 ore de mentorat) și MCC- Master Certified Coach (peste 2500 de ore de coaching, 200 de ore de training și 10 ore de mentorat). În comunitatea ICF Romania, avem 102 coachi certificați dintre care 60 ACC, 36 PCC și 6 MCC (Mai 2020). Roxana Axini este unul dintre coachii PCC din această comunitate.

Prețul unei ședințe de coaching vs valoarea unei ședințe de coaching

În funcție de nivelul de acreditare, notorietatea brandului personal, tipul de coaching în care este specializat (business coach, life coach), contextul pieței și preferința fiecărui coach, prețul unei sesiuni poate începe de la 75 Euro și ajunge până la 300 sau 500 Euro, în cazurile excepționale.

Însă dincolo de această valoare tranzacțională, clienții nu plătesc „ore de coaching” și nici un număr de sesiuni. Ei plătesc un spațiu securizat și lipsit de judecată în care se pot întâlni cu propriile gânduri, pentru a le așeza în ordine ca într-un puzzle. Un spațiu  în care își pot găsi sau chiar inventa resursele interioare de care au nevoie pentru a ajunge acolo unde își doresc, din punct de vedere profesional sau personal. O ședință de coaching se poate măsura în rezultatele tangibile pe care le obține clientul, unele cuantificabile în bani sau rezultate de business, altele cuantificabile în emoții, stare de bine sau împăcare cu sine.

Prin urmare, provocarea cea mai mare este să găsești nu atât prețul potrivit, cât mai ales coach-ul potrivit provocării tale.

Eficiența unei ședințe de coaching vs alte metode dezvoltare

Orice intervenție de dezvoltare funcționează cu următoarele ingrediente: 15% tehnică aplicată, 15% placebo, 30% relația cu partenerul de drum și 40% resursele interioare ale clientului (tipul de personalitate, determinarea și disconfortul pe care îl resimte și care îl face dispus la efort).

Coachingul autentic aduce valoare pentru că reușește să acceseze toate aceste ingrediente. Relaționarea este esențială într-un proces de coaching: între coach și client are loc un schimb permanent de încredere și energie menit să poarte clientul tot mai aproape de obiectivul său. Spre deosebire de experiența unei cărți (care, oricât de revelatoare ar fi, rămâne pasivă), în coaching monologul interior se transformă într-un dialog iar dialogul se transformă într-o interacțiune constructivă și orientată prin acțiuni concrete către un obiectiv. De asemenea, pentru că procesul este unul cât se poate de subiectiv și confidențial, eficiența și aplicabilitate sunt mult mai ridicate decât în cazul unui training. Placebo este accesat prin percepția participantului că evoluează doar pentru că s-a angajat într-un proces de dezvoltare și are un partener de drum în care se încrede. 

În ceea ce privește partea „tehnică”, fiecare școală de coaching are propriul său set de metode (coaching sistemic, coaching focusat pe rezultate, coaching cu principii din NLP, coaching integrativ sau alte metode) iar expertiza unui coach este cu atât mai mare cu cât a parcurs mai multe metode și poate le poate aplica în mixul potrivit fiecărei situații și fiecărei tipologii de client în parte. Dacă un training pune accentul pe a învăța o metoda sau o tehnică, coachingul se axează pe accesarea resurselor subiective ale fiecărui client și pe a le pune în valoare astfel încât să îi servească scopului propus. 

Top 10 provocari pentru care liderii apeleaza la coaching 

Korn Ferry a intervievat peste 200 de coachi profesioniști din întreaga lume, care lucrează cu mii de lideri, pentru a identifica cele mai frecvente 10 subiecte pentru care apelează la un program de dezvoltare prin coaching.

Indiferent de nivelul rolului de lider, cele mai frecevente 3 provocări pentru care apelează la coaching sunt dezvoltarea relațiilor interpersonale sănătoasecreșterea puterii de influență și conștientizarea de sine, a stilului personal, a modului de gândire și acțiune și a resurselor interioare. ​​​

Coaching-chart.jpgSursa: businesswire.com 

Rezultatele în coaching 
Coaching-ul profesionist este orientat pe un obiectiv și are rezultate concrete, lucru dovedit de multe studii organizaționale. Cercetările realizate de Asociația pentru Dezvoltarea Talentelor (2014), de exemplu, au relevat faptul că procesele de leadership coaching pot îmbunătăți abilitățile de comunicare cu 69%, pot crește gradul de implicare cu 65%, pot accelera transferul de la abilități la performanță cu 63% și pot stimula productivitatea cu 61%. Iar procentele de acest fel sunt completate de progresul personal al miilor de oameni care reușesc să ajungă mai aproape de ceea ce își doresc cu sprijinul unui coach potrivit. 

Dacă vrei să vezi ce rezultate poți obține și tu acompaniat fiind de un coach te invit să faci primul pas!

 

 

Spread the word. Share this article.