Cinci lecții de leadership dăruite de Iisus

Pe lângă toate învățăturile creștine pe care le-a dăruit lumii, Iisus a fost și va rămâne și un exemplu de lider. Care sunt unele dintre cele mai importante principii de leadership învățate de la El?

1.    A fi umil și modest nu înseamnă a fi slab. “Adevărat, adevărat vă spun că robul nu este mai mare decât domnul său, nici apostolul mai mare decat cel ce l-a trimis.” (Ioan 13:16). Rolul de lider înseamnă a pune interesele și nevoile celorlalți mai presus de ale tale. Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi, deși era Învățătorul lor și ale Mariei Magdalena, deși ea păcătuise, arătând că uneori lecția umilinței e mai importantă mai mult decât orice autoritate formală care derivă din statut. Ce exemplu mai bun de Lead with your heart decât acesta? În mai multe rânduri, Iisus a declinat titulatura de “rege pe pământ” și i-a îndemnat pe oameni să distingă între diferitele feluri de autorități (spirituală vs administrativă), recunoscând importanța Statului: “Dați Cezarului ce e al Cezarului și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu!” (Marvu 12:17). 

2.    Un lider adevărat conduce mai mult prin întrebări decât prin răspunsuri. Practica de leadership arată că de câte ori un lider oferă cuiva răspunsul de-a gata, încurajează o formă de dependență. Un răspuns mediocru găsit prin propriul efort e mai memorabil și mai valoros decât o soluție genială venită din exterior. Biblia abundă în exemple prin care Iisus le punea celorlalți întrebări puternice, care stimulau gândirea, aveau efect asupra inimii și îi determinau să ajungă singuri la forma de adevăr pe care o puteau înțelege: „Şi apoi, cine dintre voi, îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la firul vieţii lui?” (Matei 6:27), „Dacă îi iubești pe cei care te iubesc pe tine, ce răsplată vei primi?” (Matei 5:46), „Dacă ești primitor numai cu frații tăi, în ce fel vei face mai mult decât alții?” (Matei 5:47). 

3.    Înainte de a-i conduce pe alții, trebuie să te stăpânești pe tine. Conștientizarea (self awareness) și controlul emoțiilor sunt competențe manageriale esențiale pentru a inspira încredere și respect, precum și pentru a lua deciziile potrivite în momente de criză: “Precum un oraș cu ziduri crăpate, așa este un om care nu se controlează pe sine.” spune un proverb din Biblie. Iisus a postit 40 de zile în deșert, a rezistat ispitelor la care a fost supus și a mereu a răspuns agresiunilor și acuzațiilor celorlalți cu calm și înțelepciune, fără a ascunde însă adevăratul său crez.

4.    Un lider de succes este cel care crește alți lideri, nu doar pe sine. Iisus îi alege pe fiecare din cei 12 apostoli în urma unor experiențe sau teste care pun în valoare potențialul lor de a contribui la misiunea comună. Dar și sprijină permanent dezvoltarea lor, prin toate pildele pe care le povestește , prin exemplul propriu și prin situațiile în care îi implică direct sau ca observatori. Iar la final le arată clar modul în care ei înșiși trebuie să se manifeste ca și lideri: „Toată autoritatea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Prin urmare, duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt 20 şi învăţându-i să păzească tot ce v-am poruncit! Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului!“ (Matei 28:18).

5.    Un lider bun știe să-și transmită ideile prin povești. Creierul nostru este conceput pentru a gândi în povești iar studiile arată că o audiență reține cifrele în proporție de 5% iar o poveste în proporție de 63%. Pildele pe care Iisus le împărtășea oamenilor au rămas printre cele mai frumoase exemple de storytelling ale omenirii. “De aceea le vorbesc lor în pilde, pentru că prin ochi, ei nu văd, nu văd, şi prin auz, ei nu aud, și nici nu înţeleg. Şi cu privire la ei se împlineşte profeţia lui Isaia, care zice: „Veţi asculta întruna, dar nu veţi înţelege şi veţi privi mereu, dar nu veţi pricepe. Căci inima celor din acest popor s-a împietrit. Urechile lor aud greu şi ochii li s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să se întoarcă la Mine şi să-i vindec“ (Matei 13:13).

 

 

Spread the word. Share this article.